John Leshao


Brieven

Kenia – 2 april 2017

Sinds enkele weken ben ik weer terug van mijn bezoek aan ons project “Karibu Loita Hills” in Kenia.
Telkens is de confrontatie met het leven ginder voor mij heel intens, hard maar ook leerzaam.
Het boeit me enorm, de cultuur van de Masai, hun levenswijze, hun ritme (pole-pole) hun gewoonten.
Ik verbleef weer bij John, onze masai-verantwoordelijke, mijn rechterhand!
 Twee weken genieten van hun warme gastvrijheid, vriendschap en genegenheid.Onvergetelijk!
Hierbij een overzicht van al wat er afgelopen tijd gebeurd is.

Er is een fundamenteel probleem gerezen met het waterproject.(oktober 2016) Onze bron bevindt zich midden in een woud, 4 km van onze school. Door de overvloedige regens is er een modderstroom ontstaan die onze bron totaal verwoest heeft. (dit fenomeen komt normaal slechts voor om de 60 jaar). Er is zoveel modder naar beneden gekomen dat de hele constructie zwaar beschadigd is (zie foto’s).De lokale gemeenschap is er dan ook met man en macht mee bezig om al het zand en de modder te verwijderen, de put te verstevigen zodat over enkele weken (?) de waterpomp weer kan werken. Miserie, miserie! Ik hoop echt dat dit euvel zo snel mogelijk wordt opgelost.
Ook de aangekochte”weldingmachine” (lasmachine) werkt niet! Dit geloof je zelf niet! Ons solarsysteem geeft te weinig stroom opdat de lasmachine zou aanslaan.Dus dan maar op zoek naar een andere oplossing. De ouders hebben zelf samen beslist om wat vee te verkopen zodat de herstelling van de kapotte banken en stoelen toch kan doorgaan. 
In augustus werden alle klassen geschilderd. (zie foto’s)
Onze directeur Daniel Morise, die gedurende 2 jaar uitstekend werk heeft geleverd, werd door de regering van Narok spijtig genoeg overgeplaatst. Sinds januari zorgt de nieuwe directeur Sururu Rakita voor onze Ilkujukaschool.Hopelijk werkt deze man even efficiënt als de vorige.
Het lerarenteam doet het uitstekend! Bij de jaarlijkse regionale testen (provincie Narok) behaalde de Ilkujukaschool de 2de plaats van alle deelnemende scholen (16).Dit is toch echt goed nieuws!
Onze school blijft groeien, 401 kinderen en 11 leerkrachten. Ook het aantal internen neemt toe. 

79 kinderen die de nacht doorbrengen op de grond in de klas. Schrijnend…
Zoals jullie reeds weten hebben we in samenspraak met de gemeenschap beslist om een slaapzaal te bouwen voor de meisjes, tevens voorzien van sanitair. In deze tijd is dit wel een “must”! Voor hun veiligheid en gezondheid is het wel heel belangrijk dat deze meisjes wat “privacy” hebben en het minimum aan sanitair.Plannen voor 2017-2019. Ik durf er geen tijd opzetten. Alles hangt af van ons budget.
Ondertussen zorgt de “droogte” weer voor nieuwe problemen. Het houdt niet op!
Watertekort, maisoogst mislukt, gebrek aan voedsel voor onze internen, het vee sterft, de mensen lijden…de kinderen lijden… en ik kan de situatie niet veranderen!

John is samen met mensen van de community hulp gaan vragen aan de regering van Narok. (ik twijfel eraan of dit in orde komt, iedereen is zo corrupt)
Maar, toch heb ik weer hoop, via een vriend in Nairobi, kunnen we zakken mais en bonen aankopen in Uganda. (veel goedkoper). Halleluja!
Beste vrienden, je ziet, de wereld hier draait ook door, het is moeilijk, soms echt heel moeilijk. Maar we moeten doorgaan, we moeten er blijven in geloven!
En ………ik ga door, step by step………………we hebben tijd…………
Ik wil jullie allemaal bedanken, hartelijk danken voor de blijvende hulp en ondersteuning!
“Giving is communicating”
Ashe, ashe Oleng…
Warme groeten,
Inge Perdieus en John Leshao

Correspondente: An Costermans


Kenia – 31 januari 2016

Het is weeral een hele tijd geleden dat ik jullie nog nieuws bezorgd heb vanuit de loita Hills in Kenia.
We gaan er op vooruit! Het mag gezegd worden. Het draait goed!
Mijn verblijf (5 weken nov-dec 2015) in het gezin van onze projectmanager John leshao, was heel intens.
Ondertussen ken ik Kimelok, John en zijn 8 kinderen al bijna 9 jaar, de familieband wordt steeds closer.
Het is zo zalig te kunnen genieten van de gastvrijheid, de vriendschap, de hartelijkheid die van hen uitgaat, het is allemaal zo puur.
Ik merk het elke keer weer: de innerlijke waarden van
deze mensen zijn echt heel anders dan de onze. Je bent er ook “nooit “alleen, iedereen woont bij elkaar en zorgt voor mekaar.
Grootmoeders zorgen voor de kleinkinderen, eentje meer of minder, het steekt niet nauw…iedereen hoort erbij.
Samen met de meisjes van het gezin, de was doen aan de bron, eten bereiden, hout zoeken voor het vuur, water halen aan de bron, doodgewoon gezellig keuvelen…het was echt weer een buitengewone geweldige ervaring.
Hier vind je geen ”homes, geen crèches”, hier worden geen “oudjes ergens geplaatst”, de oudjes wonen gewoon bij hun kinderen…en iedereen steekt, zonder morren, een handje toe .
Dit te zien en te ervaren geeft me telkens zo’n ontzettend warm en aangenaam gevoel. Ik koester dit enorm!
Nu wat meer nieuws over onze Ilkujukaschool. Momenteel telt onze school 395 leerlingen. Telkens ik de school bezoek stijgt het aantal leerlingen.
Het lerarenteam (9) wordt geleid door onze nieuwe headmaster Daniel Morise.
Daniel startte in 2008 zijn lerarenloopbaan in onze school in het eerste leerjaar.
Samen met zijn lerarenteam probeert hij alles in goede banen te leiden wat niet altijd even gemakkelijk en vanzelfsprekend is .Verschillende factoren gooien soms roet in het eten: o.a. de weersomstandigheden, de regering van Narok die de leerkrachten verscheidene maanden “niet betaalt” en waardoor de motivatie van de lesgevers ook vermindert, met als gevolg de nodige stakingen.
Tijdens mijn verblijf in de Hills, werd ik tevens uitgenodigd op het huwelijk van Daniel, onze directeur van de school.
Stel je voor, een echt Masai-huwelijk, een groots masai-feest en ik was de enige “blanke madam” ter plaatse! Het was gewoon een ongelooflijke ervaring!
Wat betreft onze plannen voor 2016, zijn jullie al op de hoogte gebracht . We bouwen een permanente watertank. Prijskaartje € 4000, waarvan wij, dankzij jullie financiële hulp en ondersteuning, de helft betalen. De Ilkujuka-gemeenschap zelf betaalt de andere € 2000. (Ik hoop dat het hun lukt.) Vermits er vele stoelen en banken gerepareerd moeten worden, zal John een “weldingmachine” of lasapparaat aankopen ter waarde van € 300.
Enkele maanden geleden, bij het binnenrijden van de compound, ramde een vrachtwagen onze schoolpoort, met als gevolg dat het vee zich echt tegoed heeft gedaan aan het gras in onze compound.
Dit euvel is ondertussen ook opgelost, de compound is terug clean en vrij van vee en restafval. Een 50-tal van onze schoolkinderen heeft nog steeds geen uniform. Daarom vraag ik aan vrienden en familie wat hulp . Een uniform kost € 30.
Er zijn al een 89 jongeren die de nacht doorbrengen in onze school. De meesten van hen slapen op de grond, gewoon in een klas. (deze gedachte houdt me dikwijls wakker, ik slaap er soms niet van!).
Vorig jaar zijn er verschillende matrassen gewoon verdwenen. Nu hebben we iemand aangesteld die verantwoordelijk is voor de gebouwen, de deuren, ramen, compound, klassen en de poort.
Deze man werd door de plaatselijke gemeenschap gekozen en ontvangt een kleine vergoeding als hij zijn job 100% correct uitoefent.
We overwegen om een slaapzaal te bouwen met douches (plannen 2017-2018) voor onze internen.
Prijskaartje: € 14.000. Nu is het nog een droom, een wens…hopelijk wordt deze droom realiteit.
Wat kan kan, wat niet kan kan niet. We hebben tijd…
Onze Chamba (moestuin) heeft ons vorig jaar vele zakken mais opgeleverd. Momenteel is er voldoende eten voor onze kinderen.
Lieve mensen, je ziet, onze wereld in de Loita Hills draait ook door. Soms met vallen en opstaan, maar we blijven erin geloven en gaan gewoon door.
Ik word er nog altijd “zo gelukkig” van…!
Nogmaals “Asante Sana”, “Hartelijk dank” lieve mensen van DE BRUG” voor jullie financiële hulp, voor jullie blijvende ondersteuning. Het doet zo goed te weten en te merken dat er anderen zijn die een ons een hand toesteken.
Warme groeten,
Inge Perdieus en John Leshao

Correspondente: An Costermans


Kenia – 11 juni 2015 Hier eindelijk nog wat nieuws vanuit de Loita Hills in Kenia. Het is april. Sinds enkele weken regent het hier. Na een hele lange droge periode zijn we blij dat het weer verandert. Maar dit is dan weer heel extreem. Het water valt letterlijk met bakken uit de lucht! Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt. De verschrikkelijke regens veranderden in modderstromen. Vooral het gebied rond Narok heeft het erg te verduren gehad. Auto’s dreven weg, een dertig mensen verdronken, huizen werden meegesleurd. Godzijdank zijn de Loita Hills gespaard gebleven! Ondertussen werd er in onze Ilkujukaschool een nieuwe klas bijgebouwd. De regering van Narok heeft (eindelijk) eveneens geïnvesteerd in ons project. We vragen hen reeds jaren hulp en uiteindelijk krijgen we steun van hen. Sinds februari is er elektriciteit in de school. Via een solarsysteem (eveneens een cadeautje van het gouvernement) wordt er elektriciteit geproduceerd. Dit gebeurt wel maar in 1 klas(de computerklas) waar 8 computers zijn opgesteld. Daar kunnen de leerlingen van klas 6, 7 en 8 computerles volgen. En ja, het werkt! En wat een enthousiasme van de leerlingen! En nog meer goed nieuws! Onze chamba-groentetuin (2 hectare groot) werd aangelegd en is voorzien van een stevige omheining om de wilde dieren op een veilige afstand te houden. Ik hou enkel mijn hart vast als er olifanten in de buurt zijn. Tegen deze mastodonten is geen enkele omheining opgewassen! Dankzij de felle regens groeit de mais uitstekend. Ook de bonen doen het goed. Er zal in juli voldoende eten zijn voor onze kinderen.(zie foto’s chamba) In mei werd directeur Joshpath (na 5 jaar) door de regering van Narok overgeplaatst naar Morijo. Dus, sinds enkele weken hebben we een nieuwe, jonge directeur Daniel Olemorise Koin. We kennen Daniel al enkele jaren, hij gaf les in onze school in het eerste leerjaar. Hij is zeer gemotiveerd, gedreven, correct in omgang en heel strikt met de leerlingen. We hopen dat er een goede verstandhouding heerst tussen Daniel en zijn team. Weer een groot euvel: onze grote watertank is stuk! (foto) Binnenin is de watertank gescheurd. De oorzaak weet ik nog steeds niet, waarschijnlijk is dit gebeurd tijdens het droge seizoen. Ik twijfel eveneens of de kwaliteit van het materiaal waaruit de tank vervaardigd is wel goed was. Eerst even uitkijken naar een betere kwaliteit. Vermits we 500 l water per dag nodig hebben voor al onze schoolkinderen, zullen we 2 nieuwe, kleinere watertanks aankopen.(= 50.000l water) Een nieuwe metalen constructie zal moeten gebouwd worden. Om de vele insecten uit het water te houden gebruiken we een muskietennet Het houdt nooit op! Telkens gebeurt er weer iets dat je niet verwacht. Maar zoals steeds blijven we optimistisch en kijken we vooruit. “Met de hulp van God is alles mogelijk!” Correspondente: An Costermans


Kenia – 4 november 2014
 
Over enkele dagen vertrek ik weer naar Kenia.
Dit jaarlijks bezoek (4 weken) is ondertussen telkens een blij weerzien met onze coördinator en masaizoon John Leshao , zijn familie en de hele Loitagemeenschap.
Ik geniet tevens van de geweldige gastvrijheid, de ware genegenheid en de vriendschap van John'gezin.
We bespreken de toekomst van onze Ilkujukaschool, "the musts and the needs".
Een persoonlijk bezoek aan de 31 sponsorkinderen, die door financiële ondersteuning vanuit België de kans krijgen op onderwijs, staat eveneens op mijn agenda.
Er is dus werk aan de winkel……
Maar, onderschat nooit de kracht van een actie.Met een klein gebaar kun je iemands leven veranderen. Op de een of andere manier zijn we altijd met elkaar verbonden…..ik heb altijd geloofd dat "iemand helpen" echt zinvol is. Nu en later!

Correspondente: An Costermans


Kenia – 25 juni 2014

Met veel spijt vernamen wij dat de geplande vrijdagavond 6 juni 2014 niet kon doorgaan.
Een spijtig moment! We keken er naar uit om jullie te ontmoeten.
John Leshao is sinds 25 mei op bezoek in België.
We bezochten samen verschillende scholen die ons project Karibu, Loita Hills eveneens ondersteunen.
Andere sponsors, zij die jaarlijks het schoolgeld betalen voor 27 kinderen van de Ilkujuka-gemeenschap, werden allemaal persoonlijk bezocht tijdens John's verblijf in België.
Op 18 juni vertrokken we richting Graz (Oostenrijk) om nieuwe voorstellen betreffende onze school in Ilkujuka te bespreken met collega en vriend Peter.
We hebben goed nieuws: de toiletten-latrines zijn gebouwd en afgewerkt in de school sinds begin mei.
Bovendien belooft de regering van Narok om een slaapplaats te bouwen voor onze (internen) leerlingen van onze school.(december 2014)
Eerst zien en dan geloven! Afwachten maar en positief blijven…………
Beste vrienden van " De Brug", nogmaals hartelijk dank voor jullie begrip, jullie inzet en financiële hulp voor ons project.
Warme groeten,

Correspondente: An Costermans


Kenia – juli-augustus 2013

Nieuws uit Kenia
Juli-augustus 2013: Nog steeds kampen we met de gevolgen van het slechte weer. Het transport van het bouwmateriaal kan nog steeds niet gebeuren.Het terrein aan onze Ilkujukaschool ligt nog blank.
Begin juli werden er 50 matrassen en 50 dekens aangekocht voor onze internen (zie foto)
We zijn blij met deze aankoop. Nu slapen de kinderen toch al op een matras en niet meer op een koude vloer.
Op 24 juni stuurde onze directeur Josephat een bericht om ons te informeren dat de 5 leerkrachten die door de regering betaald worden in staking zijn.
Nu, 3 weken later, zijn deze leerkrachten nog steeds niet uitbetaald.
De overige 4 leerkrachten (die door de ouders betaald worden) zijn solidair.
Problemen komen nooit alleen, er is ook een voedseltekort in onze school.Normaal wordt er dagelijks één maaltijd voorzien voor onze kinderen (meestal ugali), maar de voedselvoorraad is op.
One meal a day for every child in Kenya! No child should go hungry!Dit is de leuze van WFP.
De groenten in onze chamba worden meermaals door zebra’s en olifanten opgegeten, de omheining werd eveneens door hen verwoest. Hoe lossen we dit weer op?
En vermits er helemaal geen droogteprobleem is wordt er geen voedselbediening gedaan door WFP. Het is sinds november 2010 geleden dat WFP de laatste keer de Ilkujukaschool voorzien heeft van voedsel.(corruptie maakt veel hulp onmogelijk!)
A big step in Ilkujuka.
Al enkele jaren krijgt onze school bezoek van een Oostenrijkse dokteres Maria.Zij onderzoekt tweemaal per jaar al onze leerlingen.
Daktai Maria woont en werkt al 8 jaar in het ziekenhuis van Entesekera, een 80 km van Ilkujuka.
Momenteel onderneemt Maria verschillende stappen.
De toekomst van onze Masaimeisjes zal veranderen.
Daktari Maria geeft samen met 2 opgeleide masaivrouwen workshops betreffende familieplanning, hygiëne en besnijdenis aan onze meisjes en hun moeders.
Vandaag, juli 2013, worden de masaimeisjes op 13-14 jarige leeftijd nog steeds besneden. We mogen echter niet teveel druk uitoefenen op de gemeenschap want we moeten voorkomen dat ze de meisjes niet op jongere leeftijd zullen besnijden (geen omgekeerde reactie veroorzaken).
Dit proces moet dus echt zeer langzaam gebeuren.
Het is echter een grote stap in de goede richting!
Lieve groeten,
Inge Perdieus en John Leshao

Correspondente: An Costermans

Kenia – 19 juni 2013

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik jullie nog wat nieuws uit de Loita Hills gestuurd heb.
De goede wil is er steeds, maar de tijd ontbreekt soms. John Leshao, onze projectleider in de Loita Hills, is op bezoek geweest tijdens de maand mei.Gedurende deze weken hebben we gepraat en onze bedenkingen en plannen genoteerd.
Door het slechte weer (regens-overstromingen)in de maanden februari, maart en april,hebben de werken een hele tijd stil gelegen.Het werkterrein aan de school ligt helemaal blank.
Hopelijk droogt alles snel en kunnen we de werken hervatten.(waarschijnlijk eind juni)
Juni-juli-augustus 2013:
-afwerken dak klas 11
-afwerken latrines-toiletten
-aankoop 50 matrassen- 50 dekens voor de internen
-schilderen administratielokaal
Sinds enkele maanden is er een probleem bijgekomen: omdat de afstand van school naar huis voor vele kinderen te ver is (8-10 km of meer) blijven er nu al een 60tal kinderen in onze school overnachten. De meisjes slapen in het leraarslokaal en de jongens overnachten in klas 8.
Onze directeur Jospath die al 2 jaar in het leraarslokaal sliep gaat nu elke dag overhuis met een brommer. Dit kost hem extra geld. Voorlopig betaalt onze VZW deze onkosten. Er moet dus dringend een oplossing gezocht worden voor 2 slaapplaatsen met wasruimte waar onze kinderen kunnen overnachten. Dit zijn plannen voor de toekomst.
Vorige maand werd het pomphuis waar onze waterpomp staat getroffen door een omgevallen boom.
Gelukkig is de waterpomp ok, maar het dak van het pomphuis is helemaal stuk. Weeral kosten!
Maar niet getreurd, we blijven erin geloven! We gaan gewoon door!
Hierbij stuur ik jullie enkele foto’s van klas 11 en het pomphuis.
Lieve groeten,
Inge Perdieus en John Leshao

Correspondente: An Costermans

Kenia – 30 december 2012

Uit eerdere ervaringen weet ik dat ik even tijd nodig heb om terug te acclimatiseren en mijn ervaringen weer een plekje te geven.
4 weken in de Loita Hills!Het was weer leerrijk, boeiend, heel intens en weeral onvergetelijk!
Op 13 december bezocht ik in gezelschap van John, onze projectleider ter plaatse, de Ilkujukaschool.
- Bouw administratielokaal is volledig afgewerkt (met hulp van collega Peter uit Oostenrijk)
- Bouw constructie klas 10 is gestart.
- Schoolboeken voorzien van stempel werden aangekocht.
- Plaatsing van 2 latrines is gestart.
- Verschillende raampjes en 2 deuren van klaslokalen zijn gebroken.
Vorig jaar kocht Peter, mijn collega uit Oostenrijk, een generator aan voor de school. Vermits de benzineprijzen steeds omhoog gaan hebben we gekozen voor een andere oplossing. In 2013 zullen er zonnepanelen en batterijen aangekocht worden voor 3 klassen.
Momenteel zijn er 319 kinderen, 9 leerkrachten, bijna 10 klaslokalen, een administratielokaal en een keuken in onze Ilkujukaschool.
Elk gezin betaalt per jaar € 10,60 aan de school. Met dit geld worden 4 leerkrachten uitbetaald.
Maar op 100 families zijn er bijna 40 die wegens armoede deze som niet kunnen betalen. Sommigen onder hen moeten zelfs een geit verkopen. Het is bijna niet te geloven, maar er is echt nog armoede!
Sinds februari 2012 hebben we 89 leerlingen die dag en nacht in de school verblijven. De meisjes overnachten in de teachersclass, de jongens slapen in klas 8.Daarom is het echt nodig om nog één klas bij te bouwen!
Elke ouder van een interne leerling betaalt per trimester €30 voor voedsel, voor kosten kookmoeder en om de kosten van de leraar die ’s nachts voor de leerlingen zorgt te vergoeden. Elke ouder(interne) geeft per trimester nog 10 kg mais en 6kg bonen aan de school.
Onze school groeit…
Het is sinds september 2010 geleden dat de voedselbedeling van het World Foodprogram ons district in de Loita Hills bezocht heeft. Zij die instaan voor de verdeling van het voedsel zorgen dat hun eigen zakken gevuld zijn, het geld voor de verdeling van het voedsel van onze school komt gewoon niet ter plaatse! Corruptie à volonté! Iedereen sluit zijn ogen en houdt dit stil!
Daktari Maria uit Entesekera, vertelde me dit. En niemand kan er iets aan veranderen!Het is schrijnend!
Ik hoop dat dit schrijven jullie inzicht geeft in mijn activiteiten, waarom ik dit doe, waarvoor ik dit doe en waarom ik hier mee moet doorgaan!
Nogmaals “hartelijk dank” voor jullie financiële ondersteuning! Dankzij jullie zullen we klas 10 verder kunnen afwerken.
Hierbij wensen we jullie nog een “gezond, vredevol 2013!”

Correspondente: An Costermans

Kenia – 11 april 2012

Hier wat nieuws uit de Loita Hills in Kenia.
Op 7 februari bezocht ik in gezelschap van Dokter Maria Schiestl (een Oostenrijkse arts in Entesekera) de Ilkujukaschool.
Dokter Maia onderzocht alle leerlingen van onze school.
Vitaminen A, Multivitamins en medicijnen ( ontworming) werden toegediend.
Alle leerlingen zijn gezond.
Op 30 maart bezocht Daktari Maria de school opnieuw.
De hoofdonderwijzer deed een rondleiding in de school. Zeven van de tien leerkrachten waren aanwezig.
De bouw van het administratielokaal is bijna voltooid; Enkel het dak moet nog gelegd worden, de deuren en ramen moeten nog geleverd worden; De hoofdonderwijzer stelde voor om een metalen deur te bestellen daar dit veiliger zou zijn dan een houten deur.
De keuken is nog niet af,ze werken eraan. Ook het dak moet nog gelegd worden.
Het waterproject werkt goed. We gebruiken 3 watertanks om te bouwen en deze zijn steeds gevuld.
Vandaag beslist het schoolcomitémanagement of de gemeenschap water kan gebruiken.
Onze groententuin( chamba) is momenteel omgeploegd. De school heeft iemand in dienst genomen om dit te doen.
De 2 grote bomen zullen verwijderd worden, want de takken raken zelfs de grond.
Spijtig genoeg werd de afsluiting weer verwoest door zebra's.
We wachten nog op regen, zodra het regent planten we maïs, bonen, sukuma wiki en aardappelen.
Alle kinderen waren aanwezig in de school.
De gebroken ruiten zijn hersteld, er moeten wel nog toiletten bij gebouwd worden.
Klas VIII wordt momenteel gebruikt als slaapzaal voor de jongens. De meisjes verblijven in de houten klaslokalen.
Er zijn 51 kinderen (16 girls - 35 boys) die intern zijn.
De leerkrachten zijn verhuisd naar het gebouw dat bedoeld was als "lerarenverblijf" met als gevolg dat de hoofdonderwijzer elke dag naar huis keert(te voet)
Omdat de school echt evolueert vragen de ouders herhaaldelijk of er een mogelijkheid bestaat om ook hun kinderen "intern"
te laten worden in de school.
Momenteel kunnen er geen internen bijkomen wegens plaatsgebrek.
Er zal dus in de toekomst overwogen worden om een slaapverblijf voor jongens en één voor de meisjes te bouwen??
Alle klaslokalen zijn proper, er wordt toezicht gehouden. De leraars zijn enthousiast en willen dit jaar nummer 1 worden tijdens de scholenwedstrijd.
Dit was het dan weer.
John Leshao, onze masaizoon, komt op 10 mei naar België. Hij verblijft weer een maand bij ons en samen overleggen we de wel's en wee's, de tekorten en de nieuwe uitdagingen die we willen bereiken voor onze kinderen in ILKUUKA.
Inge Perdieus

Correspondente: An Costermans

Kenia – 8 mei 2011

Het is weer een tijdje geleden dat jullie nog wat nieuws vanuit “de Loita Hills” ontvingen.
Er waren al problemen met de waterpomp in januari en deze zijn ondertussen nog steeds niet opgelost door onvoorziene omstandigheden. oa: de dood van “Ray” onze ingenieur ter plaatse.(uitleg volgt later).
Er zijn momenteel een 285 kinderen ingeschreven in de Ilkujukaschool.De school telt 8 klassen (6 tot 14 jaar) en een nurseryklas (kleuterklas 4-5 jarigen). Het schoolmotto luidt: Strive to exel
Kleuterklas 38 meisjes 25 jongens
Klas 1 14 21
Klas 2 14 20
Klas 3 16 17
Klas 4 17 17
Klas 5 2 9
Klas 6 6 13
Klas 7 6 10
Klas 8 4 4
De leerlingen van klas 8 moeten hun eindexamen in november afleggen. Vermits de kinderen allen in hutten wonen en geen mogelijkheid hebben tot studeren als de zon onder gaat (rond 18.00u) beslisten we om een generator aan te schaffen met een solarsysteem en batterij.En ja hoor, alles werkt!
8 matrassen worden binnenkort eveneens aangekocht. De studenten van klas 8 blijven na schooltijd in de klas studeren en slapen op een dekentje dat in een hoekje in de klas ligt…Als ze in hun eindexamen slagen, mogen ze naar de secundaire school gaan in Entesekera (een 3O km verder).De ouders van deze 8 leerlingen hebben geen middelen om hen volgend jaar te laten voortstuderen. Maar onze Oostenrijkse vrienden Peter en Katrin Melbinger willen deze 8 pupils financieel ondersteunen. Dat is dus gewoonweg prachtig! De secundaire school duurt 4 jaar, nadien kunnen zij die financieel ondersteund worden naar de highschool of de universiteit.
Geen Water! Plannen wijzigen…
Eind februari vernam ik het droevige nieuws dat “Ray”, onze ingenieur ter plaatse, overleden is.
Ray was 84 jaar en werkte sinds 2 jaar aan ons watersysteem. Sinds mijn bezoek in december waren er al problemen met de waterpomp. Momenteel is er geen water in de school! Dit moet echt opgelost worden!
John zoekt een nieuwe ingenieur in Nairobi en deze besluit na een uitgebreid onderzoek dat de installatie van generator en waterpomp te ver verwijderd is van de bron. Daarom moet de pomp te hard pompen (druk te groot) en gaat ze telkens stuk. Dus,………de installatie moet verplaatst worden en in de nabijheid van de bron gezet worden. Onvoorziene kosten! Raming: € 2500-4000
We weten het allemaal: in Afrika is de kwaliteit van het materiaal dat je aankoopt altijd 2de of 3de keus. Dit geldt ook voor de duurzaamheid ervan.
Daarom,lieve mensen van “De Brug” moeten we onze plannen wijzigen: we willen heel graag de centjes van” De Brug” gebruiken om dit euvel op te lossen. Dus, de aankoop van een nieuwe tweedehandswagen zal worden uitgesteld. Het water is echt nodig voor de school en voor de Masaigemeenschap!
Wat heeft de Ikjukukaschool nog nodig?
1. In klas 7 en 8 zijn er al stoelen en banken. We willen heel graag al de andere klassen (klas 1,2,3,4,5 en 6) voorzien van banken en stoelen, zodat elke leerling apart kan zitten. Momenteel zitten de leerlingen met 4, 5 of meer op een bankje.
De prijs van een stoel en een bank bedraagt tussen 50 en 55€.
Hopelijk willen jullie meehelpen om deze banken en stoelen te financieren? Idee voor planning 2012?
2. Oktober 2012 starten we met de bouw van de administratieklas met hulp van Oostenrijkse vrienden.
Heel belangrijk om weten: eerst moet het waterprobleem helemaal opgelost zijn vooraleer we starten met andere zaken.(oa: bouw van de administratieklas)
Na 5 weken verblijf in België is John, onze Masaizoon, weer vertrokken. (2 mei- 5 juni)
John zal het verloop van de waterwerken goed opvolgen en zorgen dat alles correct verloopt.
Deze maand worden er eveneens 8 matrassen aangekocht voor de oudste leerlingen die overnachten in de klas.
In november vertrek ik terug richting Kenia. Ik kijk er al naar uit!
Lieve groeten en bedankt voor het vertrouwen!

Correspondente: An Costermans