Etienne Van Eygen


Leven en werk

Project overgenomen van Jean-Charles Swertz.

Brieven

Kinshasa - 15 februari 2005

Gisteravond kreeg ik uw brief in handen van eind mei van verleden jaar (2004). Dit wilde ik u even laten weten. Bijgevoegd vond ik bepaalde documenten waarop Jean Swertz zijn rapport moest uitwerken voor de fiscus. Natuurlijk is dat alles waarschijnlijk veel te lang onderweg geweest en hoeft het waarschijnlijk niet meer. Wegens de maandenlange staking van de mensen van de post, die al jaren geen salaris meer gezien hebben, heeft Jean die brief niet meer gezien.
Dit wilde ik u even laten weten.
Met de beste groeten vanuit Kinshasa waar we de laatste weken geteisterd worden door een extra hitte. Vandaag weer 34 graden en het is zeer vochtig. De meest mensen hebben problemen om in slaap te geraken.

Correspondent : François De Meulder

Kinshasa - 7 februari 2005

Zojuist komt er iemand me het tijdschrift van de brug brengen, met de naam van Charles Swertz doorgestreept en vervangen door bovenvermelde. Ik weet niet of u al op de hoogte bent van het over-lijden van Charles Swertz. Waarschijnlijk wel, maar voor alle zekerheid hier enkele gegevens.
Zijn dood heeft ons erg aangegrepen, vooral omdat hij nog heel actief was, en een fijne confrater waarop je kon rekenen. Er zijn ook fouten gemaakt, vooral door hem te laten opnemen in een hospi-taal dat vroeger een goede naam had, maar op het ogenblik vervallen is.
Maar de eigenlijke reden van mijn schrijven is het volgende. Ik wist dat Charles contact had met u (François De Meulder) om vooral voort te zetten wat Willy Van Tichelen met u begonnen was. Ik heb de brief van Charles gelezen en er wordt gesproken over een project van insuline voor de zieken rond Ngondi. Vanmorgen heb ik even over de phonie met Ngondi gesproken en ze hebben me gevraagd om contact met u op te nemen. Ik kan me voorstellen dat onze confraters in Ngondi er zeer op gesteld zijn dat het project verder zal lopen. Hiermee wil ik graag als tussenpersoon functioneren. Wij hebben hier als svd'ers nog twee Belgen, mijn confrater uit de buurt van Overijse, Emile Vanderlinden en ik, Etienne Van Eygen uit Londerzeel. Als procureur in Kin probeer ik mijn confraters in het binnenland van het nodige te voorzien. Regelmatig moet ik insuline sturen naar Kenge waar het aantal mensen die aan suiker lijden met de dag toeneemt. Men zegt dat het is omdat de mensen de maniok niet lang genoeg in het water laten. Kwestie van bepaalde zuren die moeten opgelost worden.
Voilà, dat was het ongeveer wat ik wilde zeggen. Ik ben dus bereid om tussenpersoon te spelen tus-sen De Brug en Ngondi. Ik verwacht van u een klein antwoordje en op het ogenblik functioneert de post weer, ondanks dat die mensen van de post al jarenlang niet meer betaald werden.

Correspondent : François De Meulder