Agnes T. Jalandoni


Adres

Ma Agnes T. Jalandoni, Welcome Home Foundation Pre-School for the Deaf, CM Recto Extension, Barangay Sumpong, Malaybalay City, Bukidnon Mindanao, 8700 Philippines
welcomehomefdn@yahoo.com

Brieven

Filippijnen – 1 augustus 2017

Januari 2017 
Als onderdeel van het “Overgangsprogramma” voor jong volwassenen wordt er Kookles gegeven zonder gebruik te maken van een gasfornuis, dit om veiligheidsredenen. Tijdens deze lessen wordt er hen geleerd basis nagerechtjes te koken zoals melk karamel en koekjes.
Februari 2017
Een andere opleiding die georganiseerd wordt is crocheteren. Tijdens deze lessen leren de doven GSM zakjes, portemonnees en glas onderleggers te maken met wol en katoenen garen. Ondanks het feit dat de producten nog niet kunnen doorgaan als “gemaakt door een professional”, toch zijn ze presentabel en van zeker kwaliteit. Hier en daar is er nog wel plaats voor verbetering. 

Maart 2017

Maart is een drukke maand voor de Malaybalay City Central Public School vanwege de repetities en voorbereidingen voor de diploma uitreikingsdag. Sommige deelnemers van het “Overgangsprogramma” ontvangen hun certificaten. Naast de leerlingen die afstuderen aan de Malaybalay City Central Public School studeert er dit jaar ook een leerling, Jennifer Veloz, af van onze kleuterschool. We hopen dat ze zich volgend jaar inschrijft in het gewone onderwijs om daar het basisonderwijs aan te vatten.. 
April 2017
De certificaat uitreiking van de “Overgangsprogramma” van onze jongeren in Welcome Home vond plaats op 6 april 2017, dit is tegelijkertijd met de herkenningsdag van de Malaybalay City Central School. Hierdoor konden een aantal jongeren niet aanwezig zijn. Voor deze twee gelegenheden is Mevr. Jasmine Adriatico gevraagd de ceremonie bij te wonen als vertegenwoordiger van de afdeling bijzonder Onderwijs van het Ministerie van onderwijs. Ze heeft tijdens daar een toespraak gehouden ter gelegenheid van het hele gebeuren.. 

Correspondente: Marisa Tinsay


Filippijnen – 18 oktober 2016

Welcome Home Beroepscursussen 
Ons programma van beroepscursussen voor de dove jeugd begon in januari 2016. Dit project telt nu twee dove jeugd van Welcome Home Bacolod City en twaalf dove studenten van onze partnerschool Malaybalay City Central School. De lessen nemen elke weekdag plaats van 8 uur tot half elf. 
De vaardigheden die we hen trachten aan te leren zijn de volgende; 
Landbouw
Het kweken van de okra plant wordt gebruikt als een voorbeeld in deze opleiding. Er zijn vele voordelen die we uit deze plant kunnen halen. De okra plant is rijk aan vitamine B, kalium, foliumzuur en vitamine C. Hij bevat weinig calorieën maar heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels. Aangezien de leerlingen maar zes maanden hadden, hebben ze de okra plant niet kunnen oogsten. Toch hebben de studenten kunnen leren over de voordelen van het gebruik van natuurlijke mest t.o.v. kunstmest. Ook hebben ze geleerd over de uitdaging van water tekort tijdens de zomermaanden en hoe ze moeten ermee moeten omgaan. 
Voorbereiding van Eten en Drank
Hygiëne stond centraal in deze opleiding. Handen wassen onder o.a. was de boodschap. 
De vouwkunst van servetten kwam ook als bijvak. 
Schildercursus
De studenten leerden ook hun eigen klas schilderen. Hiervoor gebruikten ze gerecycleerde triplex en bamboe. Ze leerden hoe ze gebruik moesten maken van schuurmethoden en hoe ze verf kunnen mengen voor optimaal gebruik.
Tassen schildren
Deze opleiding was eerder een experiment. De studenten wilden zelf uitzoeken of ze op gerecycleerde bloemzakken zouden kunnen schilderen. De resultaten van hun werk bleek nog niet in staat te zijn om tentoongesteld te worden. Het is dus nog een openstaand project voor hen.
Basis Crocheteren
Het basis crocheteren is nog een vrij nieuwe activiteit, waardoor het nog extra tijd vergt om bijvoorbeeld de steken te leren. Het is ook niet voor iedereen weggelegd. Zo willen sommige studenten liever patronen maken en ontwerpen. 

Correspondente: Marisa Tinsay


Filippijnen – 27 november 2015

De Welcome Foundation Inc., Malaybalay Outreach center heeft al enkele activiteiten georganiseerd die de ouders van de dove internaatbewoners of studenten motiveren om hun vaardigheden in de gebarentaal te verbeteren opdat ze kunnen communiceren met hun kinderen. Elke activiteit richt zich op het bouwen van een relatie tussen de ouders en de doven.
Elke maand houden we verschillende activiteiten. Dit moedigt de ouders en de dove kinderen aan om in het geheel te groeien. We richten ons op het durende proces van het leren van gebarentaal. Daarbij steken we er meer tijd in om dit de ouders aan te leren. Zoals we al wisten, werken de meeste van de ouders op een boerderij of zijn ze zelf boeren. Hierdoor kunnen hun handen minder makkelijk gebaren vormen.
Om de ouders te helpen om ons doel te bereiken houden we elke tweede en laatste zondag van de maand een Sign Language Session, waarvan we kunnen vaststellend dat ze zeker aan het verbeteren zijn. 

Dit is de lijst van de activiteiten

June – Fire Drill
De brandweer onder het beleid van de inspecteur Christopher Regencia heeft een brandoefening gehouden in het centrum. We hebben geleerd dat in een geval van nood, vooral met de doven, er een verantwoordelijke moet zijn om de kinderen bij elkaar te halen. Wanneer het donker is, moet diegene of een horende de schouder van de doven tikken als een teken van een noodgeval en hen daarbij evacueren naar een veilige plaats. 

July – Nutrition Month
Juli was aangewezen als de maand van voeding. Onze maand werd gevierd op de tweede zondag van juli. Wij hadden onze eigen manier van vieren. We hadden geen programma gemaakt maar we hebben een les gebarentaal en tuinieren gehouden De ouders en het personeel deelden het eten met iedereen. 
We hadden ook heel veel geluk om als gast gevraagd te worden voor het katholieke radiostation in Malaybalay. We hebben gesproken over onze broederschap met de doven. We hebben daarbij ook gebruik gemaakt van het moment om de volwassenen doven uit te nodigen om te studeren in de Literacy Program aangeboden door Welcome Home Foundation. 

August – Visit of Blaire, Donavan and Family
We werden bezocht door de familie van Blaire en Donavan. Ze hebben ons voor 1 maand financieel gesteund voor Rhea Guimba, een van onze studenten van de kleuterschool. In de tweede week van augustus zijn we gestart met onze catechese voor de doven in Malaybalay City Central School. We onderwijzen er 41 kinderen voor het schooljaar van 2014-2015.

September - Values Day
Omwille van onvermijdelijke omstandigheden, kunnen we helaas de Lingo ng Wika niet vieren, in de plaats daarvan hebben we Values Day gevierd. Tijdens deze viering hebben we de ouders geleerd over de verschillende waarden zoals eerlijkheid, vertrouwen en professionaliteit. 
In diezelfde maand hebben we ook de ENT controle gedaan onder het beleid van Dr. Bouye Joseph Letehiyo, de ENT specialist in de Polymedic General Hospital. 
We werden ook bezocht door een van staatsarbeiders. Hij gaf ons een bord van waardering van de City of Malaybalay dat onze contributie als kleuterschool voor de doven erkende. 
Op de 20ste december 2014 vierde Juvee Timay haar verjaardag met de kinderen en betaalde ook voor het eten van Vincent Dandan, een van onze leerlingen van de kleuterschool.
Mrs. Rulyn Crusio was vroeger degene die het eten van Vincent Dandan betaalde. 

October – Philippine Statistics Authority (PSA) Family Day
Philippine Statistics Authority vroeger bekend als National Statistical Office vierde zijn ‘Family Day’ met de dovengemeenschap hier in Welcome Home Foundation, Inc. Ze doneerden droge goederen, schoolbenodigdheden en toiletartikelen voor de kinderen. 

November – Food and Beverages Training under TESDA
Op de 27ste oktober 2014 startte we de Food and Beverages Training aangeboden door de TESDA, Malaybalay. Er zijn 5 doven ingeschreven en ze zullen afstuderen op 15 november 2014. We hebben vaardigheden geleerd zoals bediening en installatie. Hopelijk kunnen de doven na het afstuderen werk vinden met hulp van mr. Roberto Tinsay. We hopen de doven naar een koffiehuis of restaurant te kunnen sturen. 

Correspondente: Marisa Tinsay


Filippijnen – september 2013

Op uitnodiging van Mr. Emmanuel Tomada van de Vereniging voor Andersvaliden (PWD-People with Disabilities) hebben we deelgenomen in een parade als ook in een informatie campagne die ons op de hoogte bracht over de diensten van hun vereniging.
In juli vierden we ook “Nutrition Month” waar we extra aandacht schonken aan gezonde voeding. Onze ouders hebben zelfgemaakt “binignit” geschonken aan onze school om het thema te benadrukken. Deze specialiteit is een mengeling van verschillende soorten jamwortels, bananen en tapioca gekookt in kokosmelk. De ingrediënten zijn grotendeels uit eigen tuin en vormen de basis van de voeding van de bergstreek.
Ten slotte, vieren we ieder jaar in augustus “Araw ng Wika” (de dag van Onze Taal). Op deze dag dragen we typische Filipijnse klederdrachten, zingen liedjes en voeren dansen uit van diverse streken, en dragen gedichten voor in onze moedertaal. We danken de leden van De Brug voor jullie onophoudelijke steun die ons heeft geholpen om onze dromen te bereiken. We houden van jullie. Nogmaals dank en God zegen jullie.
Welcome Home Foundation, Inc.
Malaybalay-Bukidnon

Correspondente: Marisa Tinsay

Filippijnen – 10 december 2011

Warme groetjes en vrolijke feestdagen uit Welcome Home Foundation.
Tijdens dit kerstseizoen zijn de kinderen van de school heel blij omwille van de zoveel cadeaus die ze gekregen hebben en het bezoek dat ze mochten meemaken van verschillende scholen in de buurt zowel als van liefdadigheidsverenigingen, namelijk de San Isidro College en de Bukidnon State College. Vrienden en sponsors komen ook
op bezoek op 12 december en brengen onderwijs materiaal mee om aan de school te schenken. Ze sluiten hun bezoek af met een gebarentaal cursus.
Een van de klaslokalen is nu een kleine bibliotheek geworden waarvan een deel dient als speel- en leeshoek.
Op 13 december begint de kerstvakantie. We houden dus het kerstfeest met de ouders en medewerkers op deze dag. Dankzij hun steun wordt dit zeker een leuke dag.
Hartelijk bedankt om deel uit te maken van ons leven. Vrolijk Kerstfeest en Beste Wensen voor het Nieuwjaar!

Correspondente: Marisa Tinsay

Filippijnen – 18 juni 2011

Het nieuwe schooljaar is vorige week begonnen. 4 leerlingen zijn ingeschreven in het 1e leerjaar en we verwachten er nog 5 die eind Juni gaan komen. In het 2e leerjaar zijn er 5 leerlingen. Drie van de 14 a 16 jarige leerlingen zijn afgestudeerd en mogen dit schooljaar verder studeren in de openbare lagere school.
We willen jullie Juf Elisa Omana voorstellen, onze nieuwe leerkracht die Juf Bea gaat vervangen. Juf Bea heeft besloten om verder les te geven in de openbare school. Juf Elisa is momenteel in Bacolod City waar ze deze zomer een opleiding heeft gevolgd in gebarentaal en kleuter onderwijs. Ze komt binnen een paar dagen terug om de lessen over te nemen van Juf Bea.
Onze sociaal werkster heeft ook haar ontslag ingediend omwille van familiale problemen. Daarom zijn we verplicht door de wet de ouders te vragen om voorlopig een ander verblijf te zoeken voor hun kinderen. Zolang we geen vervangster vinden, mogen we de internaat dienst niet aanbieden. We hopen dus een nieuwe werkster te krijgen van de DSWD (Department of Social Work and Development) tegen eind juli. Pas dan mogen we het internaat weer open stellen. Dit wil zeggen dat de “feeding program”ook voorlopig stop gezet wordt totdat de internaat terug volledig mag functioneren met de toelating van DSWD. Momenteel blijven we tussendoortjes aanbieden aan de kinderen, terwijl dat de ouders zorgen voor het middagmaal.
De ouders zijn dit schooljaar erg betrokken bij de gebarentaalcursus op vrijdag. Sommigen ontvangen een toelage voor vervoer zodat ze vaker hun kinderen kunnen komen bezoeken.

Correspondente: Marisa Tinsay

Filippijnen – 20 maart 2011

DE BRUG UPDATE FOR MARCH - WELCOME HOME FOUNDATION
PRE – SCHOOL AND DORMITORY FOR THE DEAF

Het is opnieuw het einde van het schooljaar hier in de Filippijnen. Het was weer een jaar vol activiteiten.
In de maand maart, heeft onze provincie de “Kaamulan Festival” (wat betekent een sociale vergadering) gevierd. Het is een groot feest waar verschillende stammen bijeenkomen om hun cultuur te wisselen met elkaar. De dag begint met folkloristische dansen op straat, en eindigt ‘s avonds met gedichten die gezongen worden voor het publiek. De leerlingen van onze school hebben dit feest meegemaakt met hun ouders die speciaal zijn gekomen om mee te doen met de activiteiten in de stad.
Op 25 maart zal er een certificaat (diploma) uitreiking plaatsvinden in onze school om afscheid te nemen van 3 leerlingen (13 a 16 jaar oud) die volgend schooljaar verder gaan studeren in de lagere school van de stad. 10 leerlingen van het eerste jaar gaan naar het tweede. Met hun fiere ouders gaan de kinderen dit belangrijk moment beleven.
We zijn heel blij dat sommige ouders de cursussen gebarentaal zijn begonnen. Veel van de mama’s doen ook de moeite om tenminste een keer per week te verblijven in het internaat om als “dorm mother” te zorgen voor de leerlingen. Op deze manier, leren ze nieuwe methodes van kinderverzorging zowel als recepten die thuis zorgen voor een evenwichtige voeding.
Ouders die van afgelegen dorpen komen, zitten nog altijd met het probleem dat ze de gebarentaal lessen niet kunnen volgen omwille van de vervoer kosten. Ze kunnen amper betalen voor de kosten van hun maandelijks vervoer om hun kind naar de stad te brengen na een weekend thuis doorgebracht te hebben. De papa’s vinden het ook moeilijk om hun boerderijen en andere kinderen achter te laten voor deze cursus.
Alle ouders zijn tevreden en dankbaar aan Welcome Home voor het onderwijs en de zorg voor hun kinderen. Met deze willen we jullie van harte bedanken voor jullie gift om ons voedingsproject verder te zetten.
Bedankt! We hopen dat alles goed gaat met jullie!

Correspondente: Marisa Tinsay